Περί αποκρυφιστικών “θεραπειών”

Πρόσφατα μου έστειλαν κάποια ερωτήματα ζητώντας τη γνώμη μου για θέματα, για τα οποία έχω ερωτηθεί και άλλες φορές από άλλα πρόσωπα. Έστειλα λοιπόν κάποιες σύντομες απαντήσεις που μεταφέρω εδώ εμπλουτισμένες με περισσότερους δεσμούς, αντιγράφοντας τα ερωτήματα όπως ακριβώς τα έθεσε ο ερωτών. Για να μπορέσει κανείς να παρακολουθήσει τις ερωταποκρίσεις, παραθέτω αρχικά τι είναι ο αποκρυφισμός, χρησιμοποιώντας πηγές στις οποίες μπορεί εύκολα να έχει πρόσβαση ο καθένας, κι ας μην διαθέτει βιβλία για το θέμα.

Το σχετικό λήμμα της Βικιπαίδεια αναφέρει:

«Ο αποκρυφισμός είναι ένα συστηματικό σώμα γνώσης αποτελούμενο από θεωρία, πρακτική και τελετουργικές συνταγές, στηριζόμενο συνήθως σε ιεραρχικά μεταφυσικά συστήματα τα οποία προβλέπουν κάποια άυλη, πνευματική σφαίρα ύπαρξης και υπεραισθητές δυνάμεις.»[1]

Ενώ στην περίληψη του βιβλίου με κείμενα της Έλενα Μπλαβάτσκυ «Γιόγκα και Αποκρυφισμός» βλέπουμε ότι

«Ο Αποκρυφισμός, ένας καθαρά θεοσοφικός όρος, αποσκοπεί στην αναζήτηση της Αλήθειας, την έρευνα και την κατανόηση των ανερμήνευτων νόμων και δυνάμεων της Φύσης … καθώς και των δυνάμεων και ικανοτήτων οι οποίες υπάρχουν σε λανθάνουσα κατάσταση εντός του ανθρώπου.»[2]

Ακολουθούν τέσσερις από τις ερωτήσεις που έλαβα σε πλάγια γράμματα, με τις απαντήσεις τους.

*πρωτον εαν κανω διατατικες ασκησεις Yoga (οχι διαλογισμό yoga) αν εχει αποκρυφισμό.

Κατ’ αρχήν θα ήθελα να επισημάνω ότι οι διατατικές ασκήσεις δεν αποτελούν μονοπώλιο της γιόγκα, και μπορείς να τις βρεις σε πολλά είδη γυμναστικής. Δεν χρειάζεται να τις συνδυάζεις με στάσεις γιόγκα, όπως π.χ. κάνει η γυμνάστρια εδώ http://www.edityourlifemag.gr/2015/11/yoga-askhseis-streching.html στην 7η φωτογραφία. Από την άλλη, είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο να απογυμνώσεις τις ασκήσεις από όλα τα θρησκευτικά/αποκρυφιστικά στοιχεία όταν σου τις διδάσκει κάποιος που τα ενστερνίζεται. Πράγματα που μπορεί να φαίνονται άσχετα, όπως το πώς γυρίζουν τα δάχτυλα ή προς τα πού κοιτάνε ή πόσες φορές επαναλαμβάνεται μια άσκηση ή πόσες φορές αναπνέεις ανάμεσα στις ασκήσεις, μπορεί να έχουν ένα νόημα που εσύ αγνοείς.

* δευτερον εαν τα  παρεμφερη της Yoga οπως το tai-chi,ρέικι εχουν και αυτα αποκρυφισμό.

Ασφαλώς και έχουν αυτά τα δύο, και είναι αδύνατον να τον βγάλεις από αυτά.

*τριτον ποια αποψη εχετε γενικά για θεραπειες μεσω μασαζ  για ξεμπλοκαρισμα των μεσημβρινων ενεργειας.

Εκτιμώ το μασάζ που βοηθά στην καλή κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου, τη διάσπαση του γαλακτικού οξέος μετά από γυμναστική, την αποκατάσταση θλάσεων κ.α. κακώσεων, που διδάσκεται στις κρατικές σχολές φυσιοθεραπείας και λέγεται «αθλητικό μασάζ», καθώς και τέτοια είδη μασάζ με μετρήσιμα αποτελέσματα. (Μερικά περί αυτού του μασάζ υπάρχουν εδώ, εδώ και εδώ, αλλά και σε πολλές άλλες σελίδες στο Ίντερνετ). Γενικά, το μασάζ από εκπαιδευμένο μασέρ, ή και από κάποιον χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις που όμως δεν κάνει επικίνδυνα πράγματα, μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο να αισθανθεί ευχάριστα, και ας μην έχει πρόβλημα υγείας. Για το άλλο που λες, θα πρέπει κανείς να δεχτεί

α) ότι υπάρχουν μεσημβρινοί ενέργειας,

β) ότι αυτοί οι μεσημβρινοί μπλοκάρουν και

γ) ότι ξεμπλοκάρουν με μασάζ.

Προσωπικά, δεν έχω καμμιά απόδειξη ότι αυτά τα τρία πράγματα ισχύουν.

* τεταρτον η αποψη σας για  τους spiritual healer που λενε οτι ειναι καναλι του chi και το μεταφερουν στον αλλον για να ξεμπλοκαριστουν τα καναλια ενεργειας του  και να θεραπευτει.

Όπως σου είπα και πριν, δεν έχω καμμιά απόδειξη ούτε ότι υπάρχουν κανάλια ενέργειας, ούτε ότι υπάρχει τσι, ούτε ότι, αν υπάρχει, μπορεί κανείς να το μεταφέρει, ούτε ότι αν υπάρχει και μπορεί κάποιος να το μεταφέρει σε κάποιον που είναι ασθενής, αυτό θα προκαλέσει τη θεραπεία του, ούτε και ότι οι ασθένειες οφείλονται σε έλλειψη τσι και μπλοκαρίσματα μεσημβρινών. Ο καθένας μπορεί να ισχυρίζεται ό,τι θέλει, πόσο μάλλον αν θα βγάλει χρήματα έτσι, αλλά αυτό δεν υποχρεώνει εμένα να δεχτώ τους ισχυρισμούς του ως πραγματικούς.

* πεμπτον ποια η αποψη σας για τον διαλογισμο.Υπαρχει  και καλός? γιατι τον προτεινουν για επαναπρογραμματισμο του  υποσεινήδητου (παλι για θεραπεια) .

Ο διαλογισμός, όπως παραδέχονται πολλοί που τον διδάσκουν, ουσιαστικά αφήνει τον άνθρωπο σε ένα πεδίο, στο οποίο μπορεί να υπάρχουν και πράγματα επικίνδυνα γι’ αυτόν, σαν να λέμε ξυπόλητο στ’ αγκάθια. Είναι ένα μεγάλο θέμα που δεν έχω το χρόνο να αναλύσω εδώ. Όμως από αυτά που λες ανακύπτουν διάφορα ερωτήματα:

α) Ποιος προτείνει τον διαλογισμό

β) Ποιος θα «επαναπρογραμματίσει» το υποσυνείδητο

γ) Αν μπορεί να γίνει επαναπρογραμματισμός του υποσυνειδήτου

δ) Αν ο τρόπος που μπορεί να γίνει είναι ο διαλογισμός,

ε) Αν ο επαναπρογραμματισμός μπορεί να έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα

ζ) Σε περίπτωση που τα προηγούμενα ισχύουν, αν αυτός που κάνει την πρόταση μπορεί να τα πραγματοποιήσει (γιατί κι εγώ μπορεί να λέω ότι η α ψυχασθένεια βελτιώνεται με τα χ ψυχοφάρμακα και να έχω δίκιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορώ και να διαγνώσω σωστά την ψυχασθένεια και να δώσω τα σωστά φάρμακα στη σωστή δόση).

η) Σε περίπτωση που τα προηγούμενα ισχύουν και αυτός που κάνει την πρόταση μπορεί να τα πραγματοποιήσει, τι είδους προγραμματισμό θέλει να κάνει, με ποιο σκοπό; Για το καλό του «ασθενούς» ή για να τον μετατρέψει σε υποχείριό του, ή σε έναν εξαρτημένο πελάτη ο οποίος θα χρειάζεται διαρκώς νέες «θεραπείες» τις οποίες μάλιστα θα πληρώνει με χρήματα ή άλλα πράγματα;

Προσωπικά, δεν με καλύπτει ο όρος “προγραμματισμός”, γιατί δεν έχει ελευθερία. Επίσης ο διαλογισμός μου φαίνεται χάσιμο χρόνου γιατί σαν χριστιανή που είμαι, ο σκοπός μου είναι όχι να αδειάσω από σκέψεις αλλά να γεμίσω με Χριστό. Αυτός που με έφτιαξε μπορεί, όχι να με «προγραμματίσει» – ο όρος θυμίζει μηχανή και δεν είμαστε μηχανές – μπορεί, λοιπόν, ο Χριστός, καθώς ζητάω το έλεός Του με την προσευχή μου και προσπαθώ να ζω μυστηριακά μέσα στην Εκκλησία Του, να τακτοποιήσει μια χαρά και το υποσυνείδητό μου, και το συνειδητό μου, και όλα όσα πρέπει, με τη σειρά και το ρυθμό που μου χρειάζεται.


ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

[1]https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%80%CE%BF%CE%BA%CF%81%CF%85%CF%86%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82, Τελευταία ανάκτηση 3/12/2015

[2] http://www.tetraktys.gr/el/products-879/yoga-kai-apokryfismos-syllogh-keimenwn.htm, Τελευταία ανάκτηση 3/12/2015