Guevedoces: Αναπτύσσοντας πέος στην ηλικία των 12 ετών

Του Σεν Γκάο

Το άρθρο δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα https://simmonsvoice.com/2671/health-and-science/guevedoces-growing-a-penis-at-age-12 με ημερομηνία 24 Σεπτεμβρίου 2015. Η ανάκτηση έγινε στις 9 Αυγούστου 2024.

Ένα φαινόμενο που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1970 από τη Δρ. Julianne Imperato-McGinley, οι “Guevedoces” (Γουεβεδόσες) είναι μια κατάσταση που βρίσκουμε στο απομακρυσμένο χωριό Salinas στη Δομινικανή Δημοκρατία. Η ασθένεια είναι κατά τα άλλα πρωτόγνωρη και πολύ σπάνια. Τα παιδιά που γεννιούνται με αυτή την πάθηση, στη γέννησή τους φαίνεται να έχουν κόλπους, αλλά αργότερα αναπτύσσουν πέη περίπου στην ηλικία των 12 ετών.

Αυτά τα παιδιά είναι γνωστά ως «Guevedoces». Αυτό μεταφράζεται χονδρικά ως «πέος στα 12», υποδεικνύοντας τη στιγμή κατά την οποία τα γεννητικά όργανα και η εμφάνισή τους αρχίζουν να αλλάζουν. Οι ντόπιοι αποκαλούν επίσης αυτά τα παιδιά “Machihembras” – “πρώτα γυναίκες και μετά άνδρες”.

Ιατρικά, αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως «ανεπάρκεια 5-άλφα αναγωγάσης» (λέγεται και ρεδουκτάση). Οι ασθενείς με αυτή την πάθηση, έχουν γενετικά ένα χρωμόσωμα Χ και ένα Υ και διαθέτουν «αρσενικές» γονάδες. Ωστόσο, τα σώματά τους δεν αντικατοπτρίζουν αυτό στη φυσιολογία τους. Αυτό οφείλεται στην ανεπάρκεια μιας σημαντικής ορμόνης, που επιτρέπει την ανάπτυξη των εξωτερικών γεννητικών οργάνων.

Αυτή η ορμόνη ονομάζεται διυδροτεστοστερόνη. Γενετικά, άτομα που γεννιούνται με ανεπάρκεια 5-άλφα αναγωγάσης/ρεδουκτάσης γεννιούνται με ολοκληρωμένα γεννητικά όργανα που φαίνεται να είναι κλειτορίδα και χείλη, ή με γεννητικά όργανα που δεν είναι ξεκάθαρα αναγνωρίσιμα ως «αρσενικά» ή «θηλυκά». Μερικά βρέφη με αυτή την πάθηση μπορεί επίσης να φαίνεται ότι έχουν πέη, εξαιρετικά μικρά.

Κατά την εφηβεία, όχι μόνο αρχίζει να σχηματίζεται το πέος, αλλά προκύπτουν και άλλα δευτερεύοντα χαρακτηριστικά του φύλου, στα οποία περιλαμβάνονται η αυξημένη μυϊκή μάζα, οι αλλαγές φωνής, η ανάπτυξη τριχοφυΐας της ήβης και οι εκρήξεις ανάπτυξης. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους δεν αναπτύσσουν τρίχες στο πρόσωπο ή στο σώμα. Αν και ορισμένοι είναι σε θέση να παράγουν σπέρμα, οι περισσότεροι είναι στείροι.

Χωρίς το ένζυμο 5-άλφα αναγωγάση/ρεδουκτάση, η τεστοστερόνη δεν μετατρέπεται σε διυδροτεστοστερόνη, με αποτέλεσμα τα γενετικά «αρσενικά» μωρά να γεννιούνται σαν «θηλυκά». Συνήθως, μετά από οκτώ εβδομάδες ανάπτυξης στη μήτρα, τα έμβρυα χωρίς αυτή την πάθηση θα αναπτύξουν όρχεις. Αυτή τη στιγμή, η τεστοστερόνη καθοδηγεί το φύμα[1] να εξελιχθεί σε πέος. Στα θηλυκά έμβρυα, η διυδροτεστοστερόνη δεν παράγεται και ο φυματισμός εξελίσσεται σε κλειτορίδα. 

Η ακριβής συχνότητα αυτής της πάθησης είναι άγνωστη, πράγμα που σημαίνει ότι λίγες πληροφορίες είναι γνωστές σχετικά με τον ρυθμό με τον οποίο διαγιγνώσκονται νέες περιπτώσεις. Εκτός από τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στη Δομινικανή Δημοκρατία, άλλα κρούσματα έχουν επίσης εμφανιστεί στην Παπούα Νέα Γουινέα, την Τουρκία και την Αίγυπτο.

Κανονικά, τα παιδιά με αυτή την πάθηση μεγαλώνουν ως κορίτσια μέχρι να φτάσουν στην εφηβεία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συνήθως θα προσαρμοστούν σε έναν ανδρικό τρόπο ζωής στην εφηβεία και στην πρώιμη παιδική ηλικία. Ο Τζόνι, όπως απεικονίζεται, μεγάλωσε ως κορίτσι μέχρι την ηλικία της εφηβείας. Συμμετείχε σε ένα ντοκιμαντέρ του BBC με τίτλο “Countdown to Life: The Extraordinary Making of You”, το οποίο εξετάζει λεπτομερώς αυτήν την κατάσταση.

Ενώ σε ορισμένες χώρες, τα διαφυλικά άτομα θεωρούνται ελαττωματικά αρσενικά και απορρίπτονται από την κοινότητα, οι κοινότητες στη Δομινικανή Δημοκρατία αποδέχονται ανοιχτά αυτό το φαινόμενο. Τα άτομα με αυτήν την πάθηση γίνονται πλήρως αποδεκτά εκεί και αντιμετωπίζονται ακόμη και με γιορτές κατά την εφηβεία, για τη φυσική μεταμόρφωση του παιδιού.


[1] Όλα τα έμβρυα του ανθρώπινου είδους, ανεξαρτήτως φύλου, ξεκινούν την ανάπτυξή τους στη μήτρα με ένα μικρό εξόγκωμα/βλάστημα που ονομάζεται γεννητικό φύμα (genital tubercle). Αυτό το φύμα στη συνέχεια εξελίσσεται σε αρσενικά ή θηλυκά γεννητικά όργανα.

Στο παρακάτω σύντομο βίντεο, το φαινόμενο εξηγείται πολύ καλά και παρατίθενται διαγράμματα και φωτογραφίες.